Siirry sisältöön.
Jalankulkijat-yhdistyksen logo. Punaisella täytetty ympyrä, jossa on kermanväriset reunukset. Kävelevät, piirretyt jalat laskeutuvat ylävasemmalta. Ympyrän sisäpuolella, alakaarta mukailee teksti 'Jalankulkijat' suuraakkosin.

Uusi ääni
kävelylle!

Viihtyisät ja turvalliset kadut kannustavat liikkumaan

Julkaistu 8.11.2023.

“Suomalaiset liikkuvat liian vähän”, “liikkumattomuuskriisi syvenee”, “liikkumattomuuden kustannukset miljardeja”.

Niin asiantuntijat kuin poliitikot laidasta laitaan ovat huolissaan siitä, miten vähän me suomalaiset liikumme ja miten paljon istumme. Ratkaisua etsitään milloin koululiikunnasta, milloin urheiluseuroista, ja laaja keinovalikoima ratkaisuja onkin varmasti tarpeen.

Vielä enemmän tulisi puhua siitä, miten paljon päivittäisten matkojen taittaminen (osin tai kokonaan) lihasvoimin toisi lisää liikettä ja askelia päivään - ja millä keinoin askelia saataisiin lisää.

Tutkimukset toisensa jälkeen osoittavat nimittäin kävelyn suuret hyödyt terveydelle. BBC uutisoi elokuussa laajasta tutkimushankkeesta, jossa havaittiin terveyshyötyjen alkavan kertyä jo melko pienistäkin askelmääristä. Jo 3 967 päivittäisellä askeleella (noin 3 kilometriä) riski kuolla moniin sairauksiin vähenee (BBC Science Focus, englanniksi). Näin tarkka luku saatiin yhdistämällä yli 200 000 tutkimushenkilön tietoja. Hyödyt kasvavat, mitä enemmän askelia kertyy.

Miten ihmiset saataisiin kävelemään enemmän? Tätäkin on selvitetty. 71 % Helsingin seudulla asuvista kertoi kyselyssä olevansa valmiita kävelemään enemmän, mikäli kävely-ympäristö on viihtyisä (MAL-barometri, 2018, PDF).

Tuntuuko mukavalta taittaa työmatka kävellen, jos tietää että reitti kulkee metsän tai merenrannan reunaa? Entä tekeekö mieli kävellä vilkasliikenteisen kadun kapeaa reunaa, vai valitseeko silloin lyhyellekin matkalle mieluummin jonkin muun kulkumuodon?

Viihtyisiä ja turvallisia katuja on monta hyvää syytä kannattaa. Jos on huolissaan liikkumattomuuskriisistä, olisi hyvä kääntää katse myös jalankulkijoiden kokemukseen sekä kävelyn viihtyisyyteen ja turvallisuuteen.

Kirjoittajasta

Valokuva. Hanna on ulkona ja nojaa tiilirakennuksen seinään. Hän hymyilee kameraa kohti.

Kirjoittaja: Hanna Hannus

Hanna on helsinkiläinen jalankulkija, taiteen ja arkkitehtuurin ystävä sekä Helsingin jalankulkijoiden puheenjohtaja.

Viikon ajatus on kulma ajatuksille jalankulusta. Kirjoittajat ovat yhdistyksen jäseniä sekä vierailevia kirjoittajia.