Siirry sisältöön.
Jalankulkijat-yhdistyksen logo. Punaisella täytetty ympyrä, jossa on kermanväriset reunukset. Kävelevät, piirretyt jalat laskeutuvat ylävasemmalta. Ympyrän sisäpuolella, alakaarta mukailee teksti 'Jalankulkijat' suuraakkosin.

Uusi ääni
kävelylle!

On talvikunnossapitoa ja sitten "talvikunnossapitoa"

Julkaistu 14.12.2023. Päivitetty 9.2.2024.

Helsingin kaupungin sivuilla kerrotaan, että kantakaupungissa jalkakäytävien talvikunnossapito on kiinteistöjen vastuulla. Kaupunki hoitaa ajoradat. Se on ehkä helppo ratkaisu kaupungille, mutta surkea jalankulkijalle. Erityisesti sellaiselle, jonka liikkumiskyky on jostain syystä rajoittunut.

Suojatien edusta Kalevankadun ja Albertinkadun risteyksessä.
Valokuva suojatiestä, jonka edessä on aurattu lumikasa.

Epätasalaatuista jälkeä

Järjestely johtaa epätasalaatuiseen jalkakäytävien hoitamiseen, joka johtaa siihen, että jalankulkija joutuu etsimään itselleen sopivan reitin. Sopivan reitin löytyminen ei välttämättä ole mahdollista.

Talvikunnossapidosta voi valittaa, mutta se pitää tehdä kiinteistölle. On siis kaupunkilaisen vastuulla selvittää, kuka kiinteistön omistaa ja saada viestinsä läpi. Korjaus 9.2.2024: Sain Helsingin kaupungilta vastauksen, että näistäkin kunnossapitopuutteista voi ilmoittaa Helsingin palautekanavien kautta ja ne ohjataan oikealle taholle.

Kiinteistön edusta Albertinkatu 40-42:ssa. Kuvanottokohdalla on myös linja-autopysäkki.
Valokuva jalkakäytävästä, jonka lumia ei ole aurattu. Sen keskellä on jalankulkijoiden jalanjäljistä muodostuva polku. Tästä ei esimerkiksi pyörätuolilla pääsisi.

Velvoittaako kiinteistöjä mikään talvikunnossapidon tasosta? Ei vaikuta siltä. Samaan aikaan kaikkien rahoilla hoidetaan ajoradat kuntoon.

Kadun toiselta puolelta otettu kuva Albertinkadulla.
Valokuva jalkakäytävästä, joka on paremmin hoidettu kuin edellisessä valokuvassa. Huomaa, että jalkakäytävä on paremmin hoidettu noin puolivälin kohdalta.

Kirjoittajasta

Valokuva. Sami hymyilee kameraa kohti.

Kirjoittaja: Sami Määttä

Kirjoittaja on Kampissa asuva helsinkiläistynyt muurolalainen. Hänellä ei ole autoa. Hän on Helsingin jalankulkijoiden varapuheenjohtaja.

Viikon ajatus on kulma ajatuksille jalankulusta. Kirjoittajat ovat yhdistyksen jäseniä sekä vierailevia kirjoittajia.