Siirry sisältöön.
Jalankulkijat-yhdistyksen logo. Punaisella täytetty ympyrä, jossa on kermanväriset reunukset. Kävelevät, piirretyt jalat laskeutuvat ylävasemmalta. Ympyrän sisäpuolella, alakaarta mukailee teksti 'Jalankulkijat' suuraakkosin.

Uusi ääni
kävelylle!

Miten tehdä omasta kaupungista parempi

Julkaistu 24.1.2024.

Jaakko Keson videossa "Yritin tehdä kaupungistani paremman" (Youtube, 1:55 min) hän kiinnittää usein kulkemansa pyöräreitin varrelle pumpun, jota kuka vain voisi käyttää. Samalla hän ajattelee, että tällaisilla pienillä keinoilla voisi vaikuttaa kaupunkitilankin parantamiseen.

Mitä tämä voisi tarkoittaa jalankulkijoiden näkökulmasta?

Keskustelimme ryhmässä jalankulkijoiden vuosikokouksessa 2023, kun mietimme levähdyspaikkoja. Meistä kaupungissa pitäisi olla enemmän penkkejä esimerkiksi bussipysäkeillä, joissa ei ole katosta. Tuolihan olisi helppo vain viedä paikan päälle! En tiedä olisiko lopputulos sama kuin Jaakko Keson pumpulla, mutta tilannetta olisi hauska seurata.

Helsingin jalankulkijat voisivat myös tehdä "varjokaavoja" eri paikoista Helsingissä. Niiden idea olisi tarjota parempi vaihtoehto jalankulkijalle ja saavutettavassammassa muodossa. Nykyiset kaavat ja niiden lukeminen on aika haastavaa, jos ei ole perehtynyt asiaan.

Yksinkertaisimmillaan voisimme haastatella jalankulkijoita heidän kulkiessaan pitkin kaupunkia. Etenkin tähän aikaan talvikunnossapidosta saataisiin varmasti paljon kommentteja!

Kenelle kaupunkitila kuuluu?

Tuntuma on, että kaupunkitilaa ei pidetä kovin yhteisöllisenä, kuten Kesokin mainitsee videollaan. Ei ainakaan tunnu siltä, että se kuuluu kaupunkilaisille - vaikka niinhän se ensisijaisesti kuuluu. Pikemminkin kaupungilla kulkiessa miettii, että eihän ole tullut tehneeksi jotain väärää, kun oikaisee jonkin kinttupolun kautta.

Miten sinä tekisit kaupungistasi paremman?

Kirjoittajasta

Valokuva. Sami hymyilee kameraa kohti.

Kirjoittaja: Sami Määttä

Kirjoittaja on Kampissa asuva helsinkiläistynyt muurolalainen. Hän on Helsingin jalankulkijoiden hallituksen jäsen vuonna 2024.

Viikon ajatus on kulma ajatuksille jalankulusta. Kirjoittajat ovat yhdistyksen jäseniä sekä vierailevia kirjoittajia.