Kävelyä tukeva arkiympäristö liikuttaa sohvaperunaakin
Julkaistu 24.1.2024.
Arkiympäristöjen käveltävyys on keskeisessä roolissa erityisesti ikääntyvän väestönosan arjessa, sillä ikääntyessämme toimintakyvyssä ja liikkumisessa tapahtuu muutoksia.
Rakennetun ympäristön tiettyjen ominaisuuksien on osoitettu olevan suoraan yhteydessä ikääntyvien arkiliikkumiseen. Kohtalaisen tiivis ja palvelurikas kaupunkirakenne kattavine joukkoliikennepalveluineen ja kävelyteineen näyttäisi tukevan ikääntyvien arkista kävelyaktiivisuutta huolimatta siitä, onko ihminen ylipäätään edes kiinnostunut terveytensä ylläpitämisestä tai liikkumisesta. Laadukas kävelyä tukeva arkiympäristö liikuttaa siis sohvaperunaakin.
Tulevaisuudessa onkin entistä tärkeämpää kiinnittää huomiota rakennetun ympäristön rooliin kävelyn edistäjänä. Olennaista on ymmärtää, että hyvin suunniteltu kävelyä tukeva rakennettu ympäristö voi luoda sellaisenaan puitteet terveyttä edistävälle arkiliikkumiselle, jopa niiden ihmisten kohdalla, jotka eivät ole erityisen kiinnostuneita liikkumisesta ja terveytensä ylläpitämisestä.
Arkiympäristöllä on keskeinen rooli kävelyyn kannustamisella
Turhan usein arkiliikkumista ja terveyden edistämistä mietitäänkin vain esimerkiksi liikuntapaikkarakentamisen kautta, vaikka tuiki tavallisella arkiympäristöllä, kuten toimivilla jalankulun yhteyksillä, voi olla hyvinkin keskeinen rooli arkiliikkumisen edistäjänä ja näin terveyden ylläpitäjänä.
Arkisten kävely-ympäristöjen suunnittelu ei pääsääntöisesti kuulu sellaisille hallinnon alueille, joilla perinteisesti mietitään terveyden ja liikunnan edistämisen toimenpiteitä. Aiempaa tiiviimpi poikkihallinnollinen yhteistyö ja toimenpiteet esimerkiksi kaupunkisuunnittelun, sosiaali- ja terveystoimen sekä liikuntatoimen välillä voisi tarjota tulevaisuudessa uudenlaisia ratkaisuja kävelyn lisäämiseksi ja terveyden edistämiseen suomalaisissa kaupungeissa.