Siirry sisältöön.
Jalankulkijat-yhdistyksen logo. Punaisella täytetty ympyrä, jossa on kermanväriset reunukset. Kävelevät, piirretyt jalat laskeutuvat ylävasemmalta. Ympyrän sisäpuolella, alakaarta mukailee teksti 'Jalankulkijat' suuraakkosin.

Uusi ääni
kävelylle!

Kaupungin selvitys helsinkiläisten liikkumistottumuksista vuonna 2023

Julkaistu 28.2.2024.

Tuoretta tietoa kävelyn suosiosta Helsingissä!

Kävely oli pääasiallinen kulkutapa 44 % tehdyistä matkoista Helsingissä, käy ilmi helsinkiläisten liikkumistottumuksia selvittäneestä kyselystä (PDF).

Yli 3 000 helsinkiläisen ääni

Tutkimuksessa haastateltiin yli 3 000 helsinkiläistä yhden satunnaisen vuorokauden aikana tehdyistä matkoista. Haastattelut tehtiin syys-lokakuussa.

Kävely on suositumpaa kantakaupungissa kuin esikaupunkialueella. Kantakaupungissa yli puolet matkoista (53 %) tehtiin kävellen. Esikaupungissa vastaavasti 39 prosenttia matkoista.

Kävely on suosittua

Kaikkiaan matkoista 44 prosenttia matkoista käveltiin, 24 prosenttia matkoista käytettiin joukkoliikennettä, 21 prosenttia matkoissa käytettiin henkilöautoa ja 11 prosentissa matkoista pyöräiltiin.

Kävelyn puolesta voisi tehdä enemmän

On mahtavaa, miten suosittua kävely on Helsingissä. Suuren suosion soisi näkyvän myös panostuksina jalankulun reitteihin, turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Näihin panostamalla kävelyn osuus voidaan saada vieläkin suuremmaksi - ja siitä on paljon hyötyä esimerkiksi terveyden ja ilmaston kannalta.